fbpx
Aardwarmte

Aardwarmte

Warmtepomp

Met behulp van een warmtepomp kan in de bodem opgeslagen zonne-energie worden ontrokken en gebruikt om uw huis te verwarmen. Dat gaat als volgt.

Vanaf de eerste dagen van de lente, als het aardoppervlak begint te ontdooien, tot hoog zomer, als de stralen van de middagzon diep in de bodem dringen, wordt ondergrondse warmte opgebouwd. Als in de herfst de bladeren vallen, is er genoeg energie in de bodem opgeslagen om uw huis ook tijdens een extreem koude winter te verwarmen.

Een warmtepomp houdt deze natuurlijk ontstane warmte vast en verhoogt deze temperatuur. Ook als de zomer nat en koel is, kan de warmtepomp nog steeds voldoende energie opleveren om een comfortabele binnentemperatuur te handhaven.

Als het in uw huis op een bepaald moment te warm wordt, kan hetzelfde systeem voor koelen worden gebruikt.
Door ondergronds een lagere temperatuur (tussen 4 en 12 graden) aan te trekken, worden ook bij passieve koeling de eigen bronnen van de natuur benut – maar dan voor koelen in plaats van verwarmen.

Hoe werken warmtepompen?

De aarde absorbeert altijd warmte van de zon en slaat deze op, waardoor wij een constante bron van natuurlijke en duurzame energie hebben. Ongeveer een meter onder de grond heerst een tamelijk constante gemiddelde temperatuur van 4 C tot 12 C. Deze ingesloten energie vertegenwoordigt een enorme voorraad warmte van lage kwaliteit die graag opgepompt wil worden.

De warmtepomp verzamelt warmte uit de ondergronds opgeslagen zonne-energie via collectoren die ondiep zijn ingegraven of via boorgaten dieper ondergronds zijn geboord.

De warmte wordt met behulp van een mengsel van water en een milieuvriendelijke antivriesoplossing vanuit de grond naar de warmtepomp overgebracht. Deze circuleert door de gesloten lus, neemt thermische energie vanuit de aarde op en brengt dit naar de warmtepomp.

Het koudemiddel circuleert in de warmtepomp. Op die manier wordt de warmte vanuit de grond vastgehouden en omgezet in warmte van hoge kwaliteit. Deze warmte komt dan via een vloerverwarmingssysteem, watergebaseerde radiatoren en uw boiler in uw huis.

Voor meer informatie over warmtepompen, of vrijblijvend advies? neem gerust contact met ons op.