fbpx
airco onderhoud

airco onderhoud

Onderhoud airco

Om de airconditioning optimaal te laten functioneren, is het verstandig regelmatig aandacht aan het onderhoud te besteden. Een belangrijk deel hiervan kunt u zelf uitvoeren. 

Filters

Wordt de airco dagelijks gebruikt, dan is het aan te raden de filters maandelijks te controleren. Is het filter vervuild, dan kan deze worden schoon gezogen of worden uitgewassen. De keuze tussen deze twee alternatieven is afhankelijk van het type filter.

Buitendeel

Het buitendeel dient regelmatig op vuil gecontroleerd te worden. Verwijder het aanwezige vuil zodat de airco niet belemmerd wordt in het functioneren.

Koelmiddel

Het bijvullen van de airco dient zeer nauwkeurig te gebeuren. Het koelmiddel moet het juiste drukniveau hebben en de airco moet voorzichtig en met het juiste gereedschap open gemaakt worden. Laat dit bij voorkeur door een professional uitvoeren.

Vervanging

Gemiddeld gaan airco’s indien ze goed onderhouden worden ruim tien jaar mee. Als het systeem niet meer naar behoren werkt of als de reparatiekosten te hoog worden, is de airco aan vervanging toe. Omdat airco’s steeds zuiniger, stiller en mooier worden, is het verstandig zowel het buitendeel als het binnendeel te vervangen.

Vier redenen om de airco goed te onderhouden

Regelmatig onderhoud is essentieel voor het optimaal presteren van de airco.
Functioneren Er kunnen complicaties ontstaan wanneer er onvoldoende aandacht aan het onderhoud wordt besteed. Door goed te onderhouden zal de airco het beste functioneren en kunnen onnodige reparaties voorkomen worden.
Levensduur Een goed onderhouden airco heeft een aanmerkelijk langere levensduur dan een slecht onderhouden airco.
Gezondheid Bij slecht onderhoud worden schimmels en bacteriën de ruimte ingeblazen. Dit is niet bevorderlijk voor de gezondheid.
Energieverbruik Een goed onderhouden airco wordt niet belemmerd in het functioneren en verbruikt daardoor een minimale hoeveelheid energie.